0630/859-6231

Nevek

NevekNevek.
A név nevén nevez valakit, valamit.
Hatalmas jelentéstartalma van, különösen a Magyar szavakat illetően, mivel szakralitását tekintve érzelmeket, érzeteket is közvetíthet.

Születésnél kapott név jelentősen befolyásolja az életünket, hiszen a születési nevedben kódolva van jellemed, képességed, de még talán az életfeladatod is. Csodálatos nevedet kicserélik becéző, kicsinyítő, állati, netán rovari minősítésű szavakra. Dundikám, bogárkám, mackókám, szutyi, maki, töki, puncus, egyéb ám édesnek tűnő minősítésre. Nos, hát a kérdés magától adódik. 
Kinek, minek neveznek? Az vagy? Ahogy hívnak, akaratlanul is felveszed annak rezgésminőségét, gyerekes, állati tulajdonságait.                                                 

Leginkább arra ugrok, amikor a feleség azt mondja a párjának, apa.
A férj, az egykori izompacsirta a tesztoszteron bajnok megapásodik.
A feleséget, az egykori szőke bombázót párja úgy szólítja meg, Anya.
Hihetetlen. Hogy lennél képes lefeküdni az apáddal, vagy az anyáddal? Az apa és anya megnevezés egyedül a gyermeket illeti. A te férjed, aki a gyermeked apja, az neked nem apa, hanem édes, László, vagy Márton. A nejedet csak a gyermeked hívhatja anyunak, neked az életed szerelme kell maradjon, az akibe valaha fülig bele voltál zúgva, az maradjon szívemnek, kedvesemnek, vagy a nevén megnevezve legyen Éva, Judit, stb. Hát még amikor megszületnek az unokák. Mamája csak nekik vagyok, páromnak soha. Férjemnek még nagymamaként is az egykori kedvese vagyok, a szexistennő és az is maradok.

A másik vesszőparipám az, amikor házasodás alkalmával a feleség felveszi a férj nevét. Mi történik akkor? Megváltozik a személyiség nem is akárhogyan. Jogosan csodálkozik a férj, jé én nem ezt a nőt ismertem meg. A férj nevét felvett feleség azonosul a férj sorsával, mindenben támogatja őt. Már nem a saját sorsának kiteljesedése motiválja és ezzel le is mond magáról. Ám ha megtartja születési nevét a házasságban, úgy a társkapcsolatot plusz energia támogathatja a közös célt tekintve.

Na és amikor többszöri házasodás esetében a nej neveket váltogatva többszöri személyiségváltás okán szinte megzakkan…

A másik, amikor a férj halála után, párjával együtt nem temeti el annak nevét, még mindig ragaszkodik a partnere által kapott sorshoz. És általában ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező férfit is fog bevonzani életébe, mint a korábbi volt.   Saját egyéniségét, egyediségét, aminek valaha született, hogy sorsát beteljesítse, már teljesen homály fedi. Fordított esetben, amikor a férj veszi fel neje nevét, máris lemondhat férfiúi irányító szerepéről és ez később a párkapcsolatban komoly problémákat okozhat.

Mi lenne, ha tudatosabban bánnánk szavainkkal, a megnevezésekkel, mivel a kimondott szónak ereje van. Méghozzá teremtő ereje. Mi lenne, ha kipróbálnád egyszer is a férjedet, nejedet azon a néven szólítanod, ahogy megismerted? Talán felizzana újból az egykori hév? Mi lenne, ha nevén neveznéd a dolgokat? Vajon akkor mi lenne?
A kérdéseket nyitva hagyom, hogy késztetve érezd magad a gondolkodásra, a témát illetően saját magad igazságának meglelésére. 

                                   Sok szerencsét!

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Post

AlkímiaAlkímia

Alkímia. Hiszem, vallom, élem azt a hitet, hogy mindenki a saját maga által teremtett poklot, vagy mennyet éli és ahogyan azt megteremtette, úgy annak átalakítására is képes kell legyen. Bizonyosságra hiteles ősi írásokban leltem, amit saját tapasztalataim felismerései is csak megerősíteni tudnak. Hiszem, hogy „Megváltoztatni bárkit és bármit, csak magadon keresztül lehet.” E folyamat az […]

Egyéb

Elfojtott érzésekElfojtott érzések

Elfojtott érzések. Tisztában vagy e azzal, hogy vannak érzések, vannak érzelmek, vagy a szőnyeg alá söpörted e azokat valami okán.  Adsz e, annak hangot? Hogyan fejezed ki, hogyan éled meg az érzéseket, dühöt, a haragot, gyászod? Képes vagy e megélni, vagy nem? Ha nem, akkor a rossz hír az, hogy sikeres utat tettél meg a […]

Egyéb

KiteljesedésKiteljesedés

              Illusztrációkén egy általam festett selyemképet tettem fel. Idővel felmerülhet benned a kérdés, vajon a nekem megfelelő úton járok e? Vajon a kiteljesedés jó útján haladok-e? De nézzük mi is a teljesség? Akkor érzed e magad teljesnek, ha életed minden területe tündöklően sikeres, egészséges vagy, van jól fizető munkád, […]

Egyéb